Akordiyon İçer
Madde 6- ORGANLAR
Genel kurul, yönetim kurulu, denetim kurulu ve onur kurulundan oluşur. Bu organların dışında yönetim kurulu tarafından sürekli veya süreli özel uzmanlık ve danışma kurulları kurulabilir.
Madde 7- GENEL KURUL
Derneğin en yetkili organıdır.Derneğe kayıtlı aidat borcu olmayan üyelerden oluşur. Her üyenin genel kurulda bir oyu vardır. Üye oyunu bizzat kullanmak zorunluluğundadır.
Madde 8- GENEL KURULUN GÖREVLERİ VE YETKİLERİ
Aşağıdaki konular Genel kurul tarafından görüşülüp karara bağlanır:
1. Yönetim ve denetim kurulları raporlarının, bilânçonun görüşülmesi ve yönetim kurulunun aklanması.
2. Bütçenin görüşülmesi ve olduğu gibi veya değiştirilerek onaylanması.
3. Yönetim kurulu, denetim kurulu, onur kurulu üyelerinin seçimi.
4. Tüzüğün değiştirilmesi.
5. Dernek için gerekli taşınmaz mal alınması veya taşınmaz malların satılması, gayrimenkul trampası yapılması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi.
6. Üyelik ödentisinin değiştirilmesi.
7. Derneğin feshi.
8. Maddenin 2. ve 3. Şıklarda belirtilen hallerde gerekli kararları alma.
Madde 9- DERNEK GENEL KURULUNUN KURULUŞ ŞEKLİ, TOPLANMA ZAMANI VE ÇAĞRI VE TOPLANTI USULÜ
Genel kurul, derneğin en yetkili karar organı olup; derneğe kayıtlı üyelerden, şube sayısı üçe ulaştığında da şubenin doğal delegeleri ile şubede kayıtlı üyeler tarafından seçilmiş delegelerden oluşur.
1. Genel kurul; her iki yılda bir şubat ayı içerisinde yönetim kurulunca belirlenecek gün, yer ve saatte olağan, yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine otuz gün içinde olağanüstü toplanır.
Genel kurul olağan toplantıya yönetim kurulunca çağrılır. Yönetim kurulu, genel kurulu olağan toplantıya çağırmazsa; üyelerden birinin başvurusu üzerine sulh hâkimi, üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.
2. Çağrı Usulü
Yönetim kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az onbeş gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi bir gazetede ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta veya SMS ile bildirilmek suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.
Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.
Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
3. Toplantı Usulü
Genel kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun, tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde ise üçte ikisinin katılımıyla toplanır; çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
4. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler.
Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.
Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.
Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazırun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.
Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir.
5. Genel kurulda, yalnızca gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur. Genel kurulda kararlar bu tüzüğün 5, 9, 26, 27. maddelerinde belirtilen oylamalar hariç toplantıya katılanların çoğunluk oyu ile alınır. Oyların eşitliği halinde genel kurul başkanının bulunduğu tarafın oyu kabul edilir.
6.Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır. Onursal üyeler genel kurul toplantılarına katılabilir ancak oy kullanamazlar. Tüzel kişinin üye olması durumunda, tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır.
7. Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanına teslim edilir. Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.
Madde 10- YÖNETİM KURULUNUN TOPLANMASI VE KARAR ALMASI
1. Yönetim kurulu yedi asıl ve beş yedek üye olarak genel kurulca seçilir. Yönetim kurulu asil üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu taktirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir. Eşit oy durumunda ad çekimi yapılır.
2. Yönetim Kurulu üye sayısı, yedeklerin de getirilmesinden sonra beşten aza düşerse Genel Kurul, mevcut Yönetim Kurulu üyeleri veya Denetim Kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağrılır. Çağrının yapılmaması halinde, Dernek üyelerinden birinin başvurması üzerine mahalli Sulh Hukuk Hâkimi, Dernek üyeleri arasından seçeceği üç kişiyi bir ay içerisinde Genel Kurulu toplamakla görevlendirir.
3. Yönetim kurulu, seçimden sonraki ilk toplantısında bir kararla görev bölüşümü yaparak başkan, başkan yardımcısı, genel sekreter ve sayman’ı belirler. Aynı üye peş peşe en fazla 2 dönem dernek başkanı olabilir.
4. Yönetim kurulu, dernekle ilgili görevlerini zincirleme sorumluluk çerçevesinde ücret ve ödenek almadan yürütür. Ancak zorunlu giderleri karşılamak üzere hangi görev için ne miktar hizmet ödeneği verileceği yönetim kurulunca belirlenir, bu husus karar defterine yazılır.
5. Derneği üçüncü şahıslara karşı yönetim kurulu başkanı, onun yokluğunda ise başkan yardımcısı temsil eder.
6. Yönetim kurulu, tüm üyelerin haberdar edilmesi şartıyla her zaman toplantıya çağrılabilir. Üye tamsayısının yarısından bir fazlasının hazır bulunması ile toplanır. Kararlar, toplantıya katılan üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır. Oyların eşit olduğu durumlarda başkanın oyu çoğunluğu belirler.
7. Alınan kararlar deftere yazılarak toplantıya katılanlarca imzalanır. Kararla ilgili farklı görüşte olan üye dilerse “katılmazlık notu” yazarak imzalar.
8. Oluşturulan fonlarda toplanan tutarlar ancak ilgili fon yönetmeliğinde belirtilen amaç(lar) için kullanılabilir. Bir fon hesabından başka bir fona ya da farklı bir kullanım amacıyla kaynak aktarımı ancak yönetim kurulu üye tam sayısının üçte iki çoğunluk kararıyla gerçekleşebilir.
Madde 11- YÖNETİM KURULUNUN GÖREVLERİ
Yönetim kurulunun başlıca görevleri şunlardır:
1. Derneği temsil eder, gerekirse aralarından bir ve birkaçına bu hususta yetki verir. Derneğin amaçlarının gerçekleşmesi için kurulları ve esaslarını tespit ederek genel kuruldan bu kurulların teşekkülünü sağlamaya çalışır. Bilahare bu kurulların plan ve programlarını hazırlayarak uygulamaya koyar.
2. Yönetim kurulu üyelerinin bölüştükleri görevlerin içeriğini belirten çalışma talimatnamesi yapar.
3. Genel kurulu olağan ve olağanüstü toplantıya davet eder ve kurul gündemini hazırlar. Ve toplantıdan 15 gün önceden yönetim ve denetim kurulu raporları ile yeni döneme ait bütçe taslağını yazılı ya da elektronik posta ile üyelerine gönderir.
4. Bir dönemlik faaliyet raporunu ve bilânçoyu genel kurula sunar.
5. Gelecek döneme ait bütçeyi hazırlar ve genel kurula sunar.
Madde 12- YÖNETİM KURULUNUN YETKİLERİ:
1. Kararlara ve belgelere dayandırarak madde 24’te belirtilen harcamaları yapar.
2. Derneğin gelirlerini toplar.
3. Uygun göreceği yerlerde şube açılmasına veya temsilci atanmasına karar verir. Şube kurucuları ile temsilcinin yetkilerini saptar.
4. Üyelik isteğinde bulunan şahısların üyeliğe kabul edilip edilmemesine karar verir.
5. Beşinci maddenin 2. ve 3. bentlerinde belirtilen koşulların gerçekleşmesi halinde üyenin dernekten çıkarılmasını sağlar.
6. Gerekli görürse uzmanlık ve danışma konularında özel kurullar kurarak yetki ve sorumluluklarını belirtir.
7. On üçüncü maddenin 3. bendine göre, yönetim kurulu üyesinin yönetim kurulundan çıkartılmasını sağlar.
8. Gerekli görürse ücretle çalışacak eleman alır.
9. Genel kurulun verdiği yetki ile taşınmaz mal satın almak, bağışları kabul etmek, derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina ve tesis inşa ettirmek, kira sözleşmesi yapmak, dernek lehine rehin, ipotek ve aynî haklar tesis ettirmek, gayrimenkul trampası yapmak.
10. Miktar ve şekli Genel Kurulda kararlaştırılan yetki çerçevesinde olmak kaydıyla, faaliyetleri için ihtiyaç duyulması halinde kredili mal veya hizmet alımı veya nakit olmak şeklinde derneği borçlandırmak.
Madde 13- YÖNETİM KURULU ÜYELİĞİNİN SONA ERMESİ
1. Yönetim kurulu üyesi yazılı irade beyanı ile yönetim kurulundan ayrılabilir.
2. Dernek üyeliği herhangi bir nedenle sona eren üyenin yönetim kurulu üyeliği de kendiliğinden sona erer.
3. Zorunlu bir nedene dayanmaksızın ardı ardına üç yönetim kurulu toplantısına gelmeyen yönetim kurulu üyesi yazı ile uyarılır. Uyarıya rağmen 4. Toplantıya da gelmeyen yönetim kurulu üyesi bu üyeliği yitirir. Ve yönetim kurulu yazı ile ilgiliye durumu bildirir.
Madde 14 – DENETİM KURULUNUN OLUŞUMU- TOPLANMASI VE KARAR ALMASI:
1. Denetim kurulu iki yıl için üç asıl ve üç yedek olmak üzere gizli oy ve salt çoğunlukla genel kurulca seçilecek 6 üyeden oluşur.
2. Denetim kurulu en az iki ayda bir olmak üzere gerekli gördükçe salt çoğunlukla toplanır ve kararlarını salt çoğunlukla alır.
Madde 15- DENETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ
1. Derneğin hesaplarını, yapılan harcamaların kararlara ve belgelere dayanıp dayanmadığını inceler. İnceleme sonucu usulsüzlük veya yolsuzluk bulduğu takdirde bir raporla keyfiyeti tespit eder ve genel kurulu olağanüstü toplantıya çağırması için yönetim kurulundan istemde bulunur. Yönetim kurulu bir ay içerisinde genel kurulu toplantıya çağırmazsa denetim kurulu sulh hukuk mahkemesine müracaat eder.
2. Olağan genel kurul toplantısından önce, iki yıllık mali denetim sonuçlarını belirten raporunu hazırlar ve genel kurula sunar.
3. Mali raporu hazırlayan denetim kurulu üyeleri genel kurul toplantısında bulunmak zorundadırlar.
Madde 16- DENETİM KURULU ÜYELİĞİNİN SONA ERMESİ
1. Denetim kurulu üyesi denetim kuruluna yapacağı yazılı ifade beyanı ile denetim kurulundan ayrılabilir.
2. Dernek üyeliği sona eren üyenin denetim kurulu üyeliği de kendiliğinden sona erer.
3. Zorunlu bir nedene dayanmaksızın ardı ardına ikişer aylık iki denetleme kurulu toplantısına gelmeyen denetim kurulu üyesi denetim kurulunca yazılı olarak uyarılır. Uyarıya rağmen 3. toplantıya gelmeyen üye yönetim kurulunca denetim kurulu üyeliğinden çıkartılır.
4. Denetim kurulundan çıkarılan üyeye çıkarılma kararı, nedenleri ile birlikte yazılı olarak bildirilir.
5. Denetim kurulu üyeliği son bulan üyenin yerini genel kurulda en çok oy almış yedek denetim kurulu üyesi doldurur. Oyların eşitliği halinde kuraya başvurulur.
iği